LAUSUNTO MAAPERÄN PILAANTUNEISUUTTA KOSKEVASTA TOIVOMUSPONNESTA

 

Kslk 2008-1141, Khs 2008-1632/62 8.7.2008

 

Lausuntopyyntö              Helsingin kaupungin hallintokeskus pyytää kaupunkisuunnittelulautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle maaperän pilaantuneisuuden ja kunnostamisen vaikutusten selvittämistä koskevasta kaupunginvaltuuston 18.6.2008 hyväksymästä toivomusponnesta. Toivomusponnessaan kaupunginvaltuusto edellyttää, että tehdään kokonaisvaltainen selvitys asuntorakentamiseen suunniteltujen maiden pilaantuneisuudesta ja niiden puhdistamisen kustannus- ym. vaikutuksista. Hallintokeskus pyytää lausuntoa 31.10.2008 mennessä.

Lausunto

 

Maaperän pilaantuneisuuden selvittäminen

 

Kaupunkisuunnitteluvirasto aloitti kaupungin omistamien merkittävien maankäytön muutosalueiden maaperän pilaantuneisuuden järjestelmälliset tutkimukset 1990-luvulla. Alueiden pilaantuneisuutta on selvitetty vuosien ajan tarkentamalla tutkimuksia havaintojen ja täsmentyvien suunnitelmien mukaan. Pilaantuneisuustietoja raportoidaan muun muassa kaavaselostuksissa ja kaavaan liittyvissä muissa asiakirjoissa sekä erillisinä konsulttitöinä. Tietoja on toimitettu myös esimerkiksi ympäristökeskukselle, maanomistajalle ja kunnostuksesta vastaaville tahoille.

 

Helsingin kaupungin ympäristökeskus aloitti vuonna 1997 koko kaupungin kaikkien mahdollisesti pilaantuneiden maa-alueiden kartoittamisen osin yhteistyössä muiden virastojen kanssa. Selvitys mahdollisesti saastuneiden maa-alueiden kartoituksesta julkaistiin vuonna 2001. Kaupunkisuunnitteluvirasto tarkensi kartoitustietoja Yleiskaava 2002:ta varten ja arvioi yhdessä ympäristökeskuksen kanssa maankäytön muutosalueiden pilaantuneisuuden ja alustavan tutkimus- ja puhdistustarpeen. Kartoitustietoja voidaan käyttää hyväksi varsinaisten tutkimusten suunnittelussa. 

 

Suunnittelualueet ovat kokonaisuuksia, joihin asuntojen lisäksi kuuluvat muun muassa katu- ja puistoalueet sekä toimitiloille varatut alueet. Koska alueet suunnitellaan ja kunnostetaan kokonaisuuksina, ei asuinkortteleita voi yleensä käsitellä erilliskysymyksenä. Asuminen on herkäksi luokiteltu toiminto, jonka vaatimukset maaperän laadulle otetaan huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa tutkimuksissa ja kunnostussuunnitelmissa.

 

Kunnostussuunnittelu

 

Maaperän puhdistamiseen ryhtymisestä vastaa maa-alueen omistaja tai haltija. Kaupunkisuunnitteluvirasto laatii alustavia kunnostussuunnitelmia kaavoituksen yhteydessä. Helsingin kaupungin omistamien rakentamiseen varattujen alueiden toteutukseen tähtäävästä kunnostussuunnittelusta huolehtii kiinteistövirasto. Yleisten alueiden suunnittelusta vastaa pääsääntöisesti rakennusvirasto. Kaupunkisuunnitteluvirasto tekee yhteistyötä toteutuksesta vastaavien virastojen kanssa. Toteutussuunnittelussa tehdään usein lisätutkimuksia suunnitelmien ja kustannusten tarkentamiseksi. Maaperän puhdistaminen on osa alueiden rakentamiskelpoiseksi saattamista, joten suunnittelua ja puhdistamista tehdään usein rinnan muun esirakentamisen kanssa.

 

Puhdistamisen luvat ja valvonta

 

Pilaantuneen maan puhdistamiseen ryhtyminen edellyttää ympäristölupaa tai ilmoituspäätöstä. Ympäristöluvalla tai ilmoituspäätöksellä säädellään puhdistamistavoitteita, puhdistamismenetelmää, työstä aiheutuvien haittojen torjuntaa, raportointia ja mahdollista seurantaa. Vasta lainvoimainen lupapäätös antaa sitovat reunaehdot puhdistamiselle.

 

Puhdistamisen vaikutukset ja kustannukset

 

Maaperän puhdistaminen on kokonaisvaikutuksiltaan asunto- ja muun rakentamisen kannalta myönteistä. Maaperän pilaantumisen selvittäminen ja pilaantuneen maan puhdistaminen ovat välttämättömiä alueiden käyttötarkoituksen muuttuessa. Puhdistamisella luodaan perusedellytykset asunto- ja muulle rakentamiselle.

 

Puhdistamisella on edullisia paikallisia vaikutuksia ympäristön tilaan, sillä maaperän haitta-aineiden leviäminen ympäristöön estetään esimerkiksi poistamalla tai eristämällä pilaantunut maa. Puhdistamisen aikaisia haittoja, kuten melua ja pölyämistä säädellään lupamääräyksillä.

 

Maaperän pilaantuneisuus vaikuttaa hankkeiden toteutusaikoihin. Aikaa on varattava varsinaisen puhdistamistyön lisäksi myös ympäristölupahakemuksen tai puhdistamisilmoituksen valmisteluun ja lupakäsittelylle.

 

Maaperän puhdistamisesta aiheutuviin kustannuksiin valmistaudutaan vaiheittain tarkentuvalla suunnittelulla. Maankäytön suunnittelun yhteydessä arvioidaan puhdistamistarve ja kustannukset alustavasti. Alueella noudatettavaa kunnostustapaa, toteuttajaa ja ajankohtaa ei kuitenkaan sidota kaavoituksella. Kustannusarvioita tarkennetaan toteutussuunnittelun yhteydessä.

 

Helsingin kaupungin yhteistyö maaperän pilaantuneisuuteen

varautumisessa

 

Talous- ja suunnittelukeskuksen johtamissa aluerakentamisprojekteissa koordinoidaan alueiden rakentamisen suunnittelua, aikataulutusta ja taloudellista varautumistarvetta. Pilaantuneiden maiden puhdistaminen on vakiintunut osa tätä monista osakokonaisuuksista koostuvaa prosessia.

 

Pilaantuneiden maiden aiheuttamiin kustannuksiin varaudutaan ennakolta. Kiinteistövirasto ylläpitää kaupungin kustannettaviksi tulevien puhdistettavien kohteiden kustannusarviota, joka käsittää viiden seuraavan vuoden rahoitustarpeet. Suunnitelmaa päivitetään vuosittain kaupungin hallintokuntien yhteistyönä. Kustannusarviot esitetään kaupungin talousarvioehdotuksissa alueiden käyttöönoton edellyttämien selvitysten ja toimenpiteiden määrärahassa.

 

Helsingillä on kaupunginjohtajan asettama eri virastojen asiantuntijoista koostuva Likaantuneet maat -työryhmä, joka raportoi työstään aluerakentamisprojektien johtoryhmälle. Työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja on muun muassa teettänyt kolme selvitystä Helsingin pilaantuneiden maiden määrästä, laadusta ja kunnostustarpeesta. Selvitys on julkaistu viimeksi vuonna 2003. Selvityksissä on arvioitu kokemusperäisten tietojen ja käytettävissä olevan tutkimus- ja suunnittelutiedon perusteella alueiden puhdistamistarve ja -kustannukset. Työryhmä on päättänyt uuden selvityksen laatimisesta.

 

Maaperän pilaantuneisuustiedon kokoaminen

 

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää tärkeänä, että maankäytön muutosalueiden maaperän pilaantuneisuus ja puhdistamistarve taloudellisine ja muine vaikutuksineen selvitetään aina kunkin suunnitteluvaiheen edellyttämällä tarkkuudella.

 

Maaperän pilaantuneisuus ja puhdistamistarve otetaan Helsingissä huomioon jo vakiintuneena osana suunnittelua ja toteutusta. Aluekohtaisia tietoja pilaantuneisuudesta on kertynyt runsaasti, mikä mahdollistaa riittävän ja oikea-aikaisen varautumisen maaperän puhdistamiseen. Maaperän puhdistamisen toteutushankkeista on kaupungilla niin ikään jo paljon kokemusta.

 

Kaupunginvaltuuston toivomusponnessaan edellyttämä maaperän pilaantuneisuuteen liittyvän tiedon kokoaminen on luontevaa tehdä kaupungin eri tahojen yhteistyönä. Lautakunta toteaa, että Likaantuneet maat -työryhmä on päättänyt laatia kokonaisvaltaisen selvityksen, johon kerätään ja päivitetään tiedot suunnittelualueiden pilaantuneisuudesta, puhdistamistarpeesta ja -kustannuksista.

 

Lisätiedot:
Laakso Kaarina, diplomi-insinööri, puhelin 310 37250

 

KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

 

 

 

 

Maija Anttila

 

Miia-Riina Holappa

puheenjohtaja

 

pöytäkirjanpitäjä

 

 

LIITE

Khn asiakirjat 2008-1632/62, 8.7.2008

 

 

 


Kirje: 2008 Kslk 212

 

Vastaanottajat:

 

Kaupunginhallitus